• Tanulj németül! facebook oldala

Honlapunkat készítette és folyamatosan karbantartja tartalmainkat: Az Adminisztrátor

2017 © Copyright - German Online Coach, Tanulj németül! ǀ email: szilvia.schirrmacher@gmail.com 

NAIH-120084/2017.

ICH UND MEIN DEUTSCH - INTERJÚ - ESZTI (1. RÉSZ)

August 5, 2018

Eszti Zürichben él és építészként dolgozik. Egyike a legkitartóbb, legszorgalmasabb és (magával szemben) legmaximalistább tanítványainknak  Esztivel két interjút is készítettem. Az első és a második interjú között másfél év telt el, és talán nem baj, ha előre lelövöm a poént: Eszti nemrég 98%-os felsőfokú nyelvvizsgát tett németből! De nézzük először, honnan is indultunk. 
 

 

Schirrmacher Szilvi (Tanulj németül – German Online Coach):
Eszti, mi ugrik be neked először, ha a németre gondolsz?
 

Alapvetően pozitívan gondolok a németre, mint egy eszközre, ami segít a mindennapi kommunikációban, hogy megértsek másokat és megértessem magamat. Sokat botladozik az ember, mikor járni tanul – így a nyelv alkalmazásakor is vannak olykor nehézségek és bosszúságok, de minél többet tudok, annál inkább egy jó barátot, segítőtársat látok benne.

 

Milyen szinten vagy németből?
 

Felsőfokú vizsgára készülök, készülünk. :)

 

Mennyi idő alatt jutottál el erre a szintre?
 

Ahogy vesszük. A német volt az első idegennyelvem az iskolában, így elméletileg 9-10 évig tanultam, de gyakorlatilag minden iskola- és/vagy tanárváltásnál közel a nulláról újrakezdtük. Aztán közel 8 év kihagyás utàn külföldön kezdtem el újra feleleveníteni a nyelvet – ennek már 4 éve. 1-2 év után kerestelek meg aztán titeket, mert megrekedtem az önálló tanulással és segítségre, motivációra illetve visszajelzésre, korrekcióra volt szükségem. De a legjobb, hogy van kihez fordulnom a kérdéseimmel, illetve hogy fény derül olyan hibákra, melyeket a környezet visszajelzésének hiányában évek óta rendszeresen vétettem.

 

Milyen hétköznapi helyzetekben használod a németet?
 

Jelenleg az életem szinte minden területén használom a nyelvet, mert Svájcban, azon belül is a német területen, Zürichben élek. Az éttermi rendeléstől kezdve az építészet szakmai és az ahhoz kapcsolódó ügyintézés jogi nyelvén át, a félig activity-vel lezajló orvosi vizitekig minden helyzettel találkozik ilyenkor az ember. Néha elég mulatságos kimenetelű tud lenni, de tanulságos is egyben.

 

Milyen a viszonyod a svájci némettel?
 

Őszintén szólva az egész csak púp az ember hátán. :)  Amikor kiköltöztünk, azt gondoltuk, hogy csak a kiejtés más, de valójában a nyelvtana és nagyon sok szava is különbözik a némettől, ráadásul az akcentus is kantononként változó, ezért mondhatni, minden egyes embernek a beszédéhez hozzá kell szoktatni a fület. Arról nem is beszélve, hogy a német nyelv elsajátítását nagyon hátráltatja, hogy nem anyanyelvű környezetben töltöm a mindennapokat. Öröm az ürömben, hogy jókat lehet az emberek beszédén mulatni illetve vicces őket utánozni is (mindezt persze csak otthon vagy barátok között ajánlott :))

 

Van valami jó tipped a többi nyelvtanuló számára?
 

Munka közben sokszor hallgatok németül olyan filmeket vagy meséket, amiket azelőtt is kivülről fújtam magyarul, és most már a legtöbbet németül is. A nyelvtudásom fejlődésével párhuzamosan még az unásig hallgatott filmekből is mindig tanulok valami újat vagy elkezdek spontán olyan kifejezéseket használni, amik csak úgy rám ragadtak a filmekből.

 

A másik tipp, hogy ha van választási lehetőségem, hogy milyen nyelvet használjak egy szituációban, akkor is inkább veszem a fáradtságot és felkészülök előre (szótárazással, kifejezések kikeresésével), így még a fontosabb illetve nehezebb helyzetekben is, mint például az orvosi vizitkor, az egyszerű út választása helyett a németem fejlesztése mellett teszem le a voksot.

 

Köszönjük az interjút! 
 

Nagyon szívesen! 

 

Hamarosan folytatjuk Eszti interjújának 2. részével!
 
 

 

Ha Te is szeretnéd fejleszteni a némettudásod, jelentkezz hozzánk ingyenes próbaórára:

Ingyenes próbaóra & szintfelmérés

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legfrissebb cikkek

January 2, 2019

September 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

Archív
Please reload

Keresés címkék szerint
Please reload

Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now