ICH UND MEIN DEUTSCH - INTERJÚ - ESZTI (1. RÉSZ)

August 5, 2018

Eszti Zürichben él és építészként dolgozik. Egyike a legkitartóbb, legszorgalmasabb és (magával szemben) legmaximalistább tanítványainknak  Esztivel két interjút is készítettem. Az első és a második interjú között másfél év telt el, és talán nem baj, ha előre lelövöm a poént: Eszti nemrég 98%-os felsőfokú nyelvvizsgát tett németből! De nézzük először, honnan is indultunk. 
 

 

Schirrmacher Szilvi (Tanulj németül – German Online Coach):
Eszti, mi ugrik be neked először, ha a németre gondolsz?
 

Alapvetően pozitívan gondolok a németre, mint egy eszközre, ami segít a mindennapi kommunikációban, hogy megértsek másokat és megértessem magamat. Sokat botladozik az ember, mikor járni tanul – így a nyelv alkalmazásakor is vannak olykor nehézségek és bosszúságok, de minél többet tudok, annál inkább egy jó barátot, segítőtársat látok benne.

 

Milyen szinten vagy németből?
 

Felsőfokú vizsgára készülök, készülünk. :)

 

Mennyi idő alatt jutottál el erre a szintre?
 

Ahogy vesszük. A német volt az első idegennyelvem az iskolában, így elméletileg 9-10 évig tanultam, de gyakorlatilag minden iskola- és/vagy tanárváltásnál közel a nulláról újrakezdtük. Aztán közel 8 év kihagyás utàn külföldön kezdtem el újra feleleveníteni a nyelvet – ennek már 4 éve. 1-2 év után kerestelek meg aztán titeket, mert megrekedtem az önálló tanulással és segítségre, motivációra illetve visszajelzésre, korrekcióra volt szükségem. De a legjobb, hogy van kihez fordulnom a kérdéseimmel, illetve hogy fény derül olyan hibákra, melyeket a környezet visszajelzésének hiányában évek óta rendszeresen vétettem.

 

Milyen hétköznapi helyzetekben használod a németet?
 

Jelenleg az életem szinte minden területén használom a nyelvet, mert Svájcban, azon belül is a német területen, Zürichben élek. Az éttermi rendeléstől kezdve az építészet szakmai és az ahhoz kapcsolódó ügyintézés jogi nyelvén át, a félig activity-vel lezajló orvosi vizitekig minden helyzettel találkozik ilyenkor az ember. Néha elég mulatságos kimenetelű tud lenni, de tanulságos is egyben.

 

Milyen a viszonyod a svájci némettel?
 

Őszintén szólva az egész csak púp az ember hátán. :)  Amikor kiköltöztünk, azt gondoltuk, hogy csak a kiejtés más, de valójában a nyelvtana és nagyon sok szava is különbözik a némettől, ráadásul az akcentus is kantononként változó, ezért mondhatni, minden egyes embernek a beszédéhez hozzá kell szoktatni a fület. Arról nem is beszélve, hogy a német nyelv elsajátítását nagyon hátráltatja, hogy nem anyanyelvű környezetben töltöm a mindennapokat. Öröm az ürömben, hogy jókat lehet az emberek beszédén mulatni illetve vicces őket utánozni is (mindezt persze csak otthon vagy barátok között ajánlott :))

 

Van valami jó tipped a többi nyelvtanuló számára?
 

Munka közben sokszor hallgatok németül olyan filmeket vagy meséket, amiket azelőtt is kivülről fújtam magyarul, és most már a legtöbbet németül is. A nyelvtudásom fejlődésével párhuzamosan még az unásig hallgatott filmekből is mindig tanulok valami újat vagy elkezdek spontán olyan kifejezéseket használni, amik csak úgy rám ragadtak a filmekből.

 

A másik tipp, hogy ha van választási lehetőségem, hogy milyen nyelvet használjak egy szituációban, akkor is inkább veszem a fáradtságot és felkészülök előre (szótárazással, kifejezések kikeresésével), így még a fontosabb illetve nehezebb helyzetekben is, mint például az orvosi vizitkor, az egyszerű út választása helyett a németem fejlesztése mellett teszem le a voksot.

 

Köszönjük az interjút! 
 

Nagyon szívesen! 

 

Hamarosan folytatjuk Eszti interjújának 2. részével!
 
 

 

Ha Te is szeretnéd fejleszteni a némettudásod, jelentkezz hozzánk ingyenes próbaórára:

Ingyenes próbaóra & szintfelmérés

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legfrissebb cikkek

January 2, 2019

September 6, 2018

Please reload

Archív
Please reload

Keresés címkék szerint
Please reload

Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Tanulj németül! facebook oldala

Honlapunkat készítette és folyamatosan karbantartja tartalmainkat: Az Adminisztrátor

2017 © Copyright - German Online Coach, Tanulj németül! ǀ email: szilvia.schirrmacher@gmail.com 

NAIH-120084/2017.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now