top of page

SOMMERPAUSE - PIHENJEK VAGY TANULJAK?

Nyár – a legtöbb embernek a pihenés, lazítás, kikapcsolódás jut eszébe róla. Ezt az érzést még iskolás korunkból hoztuk magunkkal, amikor minden évben alig vártuk, hogy a vakáció kezdetével végre elfelejthessük a napi tanulás terhét, és bő két hónapig ne csináljunk semmit.

Sok pedagógus azon a véleményen van, hogy ez egyáltalán nem jó, hiszen rengeteget felejtenek az iskolások, mások viszont úgy gondolják, jót tesz a hosszú tanulási szünet. A felnőtt nyelvtanulók közt is sokakban megvan az az érzés, hogy nyáron lazábbra vegye a nyelvtanulást. Ez sokszor teljesen érthető okokból történik így, hiszen a nyár a munkahelyi szabadságolások, az utazások és rokonlátogatások időszaka. Belefér ebbe a nyelvtanulás?

Volt egy tanítványom, aki középfokú nyelvvizsgára szeretett volna menni. A tanév alatt szépen haladtunk, nyár végére el is jutottunk volna a vizsgáig. Csakhogy a tanítvány nyáron mindig több hetes szünetet tartott, és ennek eredményeképpen szeptembertől kezdhettük az egészet előlről, mert rengeteget felejtett… így ment ez három éven át. Megérte? Azt hiszem, mindenki tudja a választ. :)

1-2 hét kihagyás, még akkor is, ha többször fordul elő a nyár folyamán, nem okoz fennakadást a némettanulás folyamatában. Ez sajnos viszont már nem mondható el akkor, ha a szünet egyhuzamban hosszú ideig tart, netán egész nyárra szól.

Kivétel persze az a ritka eset, mikor az ember a nyarat német anyanyelvűek társaságában tölti (valljuk be, ez azért nem túl gyakori).

Persze vannak pozitív példák is. Ilyen az, aki a szabadidejét kihasználva elkezd intenzíven tanulni és sikerül nagyon nagyot ugrania a fejlődés útján. Ők a szeptembert nem visszaesve (esetleg teljes depibe zuhanva), hanem szárnyalva kezdik, ők azok, akik sokkal hamarabb el fogják érni a kitűzött céljukat. Nem nehéz kitalálni, hogy én melyik verziót tartom célravezetőnek. :)

De anna, aki tanítja a nyelvet, bele kell gondolnia a nyelvtanuló helyzetébe is, és ha ezt megteszem, akkor azt mondom, az arany középút a jó megoldás – mint az élet szinte minden területén.

Mit jelent ez? A legfontosabb: ne hagyd veszendőbe menni az eddig sok munka árán megszerzett tudásodat! Éppen ezért azt tanácsolom: Ne hanyagold el a németet nyáron sem!

Adok néhány gyakorlati tippet, hogyan tartsd fenn a tudásszintedet:

  • Tervezz előre: Mikor hol leszel, mennyi időd lesz, milyen eszközök állnak majd rendelkezésedre? Ennek megfelelően vigyél magaddal németes anyagokat.

  • Németes anyagok, ha utazol/strandolsz: Magazin, zene, könyv, tanulókrimi, újság, hangoskönyv, új gyakorlókönyv, tesztkönyv (megoldókulccsal). Órai füzetedet vidd magaddal és olvasd át a régebbi anyagokat is, amikre esetleg már nem is emlékszel.

  • Telefonra, tabletre: ebook hanganyaggal, feladatokkal, németes Facebook oldalak (pl. a mi oldalunk: Tanulj németül), online tesztek, sorozatok, Youtube videók érdeklődési körödnek megfelelően, szótanuló applikációk. De ha van interneted, bármire rákereshetsz, ami érdekel, a kedvenc sztárodtól kezdve a napi hírekig – természetesen németül.

  • Keresd a kommunikációs lehetőségeket: külföldön próbálj meg németül kommunikálni! Még akkor se angolul, ha az könnyebben jut eszedbe. Gondold át előtte, mit akarsz mondani, a telefonod és egy online szótár vagy a Google (esetleg egy zsebszótár) nagy segítségedre lehet. Járj nyitott szemmel-füllel: keresd a német feliratokat, étlapot, csípd el németek beszélgetéseit.

  • Belföldön segíts a német nyelvű turistáknak, ha látod, hogy nagyon nézegetik a térképet. Kérdezd meg, tudsz-e segíteni (én sokszor keresem az ilyen lehetőségeket, hogy az angolt gyakoroljam). Nem utolsó sorban ezzel javítjuk a magyarok megítélését is a külföldiek szemében.

És a végére plusz egy tipp:

A rendszeresség fontosabb, mint az időtartam. Foglalkozz minden nap a némettel, még ha csak 5 percet is.

Te használod már valamelyiket a tippjeink közül? Melyiket fogod kipróbálni? Oszd meg velünk a bejegyzés alatt!
Kellemes, eseménydús nyarat kívánunk!
Legfrissebb cikkek
Archív
Keresés címkék szerint
Noch keine Tags.
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page