SOMMERPAUSE - PIHENJEK VAGY TANULJAK?

July 10, 2018

Nyár – a legtöbb embernek a pihenés, lazítás, kikapcsolódás jut eszébe róla. Ezt az érzést még iskolás korunkból hoztuk magunkkal, amikor minden évben alig vártuk, hogy a vakáció kezdetével végre elfelejthessük a napi tanulás terhét, és bő két hónapig ne csináljunk semmit.

Sok pedagógus azon a véleményen van, hogy ez egyáltalán nem jó, hiszen rengeteget felejtenek az iskolások, mások viszont úgy gondolják, jót tesz a hosszú tanulási szünet. A felnőtt nyelvtanulók közt is sokakban megvan az az érzés, hogy nyáron lazábbra vegye a nyelvtanulást. Ez sokszor teljesen érthető okokból történik így, hiszen a nyár a munkahelyi szabadságolások, az utazások és rokonlátogatások időszaka. Belefér ebbe a nyelvtanulás?

 

 

 

Volt egy tanítványom, aki középfokú nyelvvizsgára szeretett volna menni. A tanév alatt szépen haladtunk, nyár végére el is jutottunk volna a vizsgáig. Csakhogy a tanítvány nyáron mindig több hetes szünetet tartott, és ennek eredményeképpen szeptembertől kezdhettük az egészet előlről, mert rengeteget felejtett… így ment ez három éven át. Megérte? Azt hiszem, mindenki tudja a választ. :)

 

1-2 hét kihagyás, még akkor is, ha többször fordul elő a nyár folyamán, nem okoz fennakadást a némettanulás folyamatában. Ez sajnos viszont már nem mondható el akkor, ha a szünet egyhuzamban hosszú ideig tart, netán egész nyárra szól.

 

Kivétel persze az a ritka eset, mikor az ember a nyarat német anyanyelvűek társaságában tölti (valljuk be, ez azért nem túl gyakori).

 

Persze vannak pozitív példák is. Ilyen az, aki a szabadidejét kihasználva elkezd intenzíven tanulni és sikerül nagyon nagyot ugrania a fejlődés útján. Ők a szeptembert nem visszaesve (esetleg teljes depibe zuhanva), hanem szárnyalva kezdik, ők azok, akik sokkal hamarabb el fogják érni a kitűzött céljukat. Nem nehéz kitalálni, hogy én melyik verziót tartom célravezetőnek. :)

 

De anna, aki tanítja a nyelvet, bele kell gondolnia a nyelvtanuló helyzetébe is, és ha ezt megteszem, akkor azt mondom, az arany középút a jó megoldás  – mint az élet szinte minden területén.

 

Mit jelent ez? A legfontosabb: ne hagyd veszendőbe menni az eddig sok munka árán megszerzett tudásodat! Éppen ezért azt tanácsolom: Ne hanyagold el a németet nyáron sem!
 

 

Adok néhány gyakorlati tippet, hogyan tartsd fenn a tudásszintedet:

 

 • Tervezz előre: Mikor hol leszel, mennyi időd lesz, milyen eszközök állnak majd rendelkezésedre? Ennek megfelelően vigyél magaddal németes anyagokat.
   

 • Németes anyagok, ha utazol/strandolsz: Magazin, zene, könyv, tanulókrimi, újság, hangoskönyv, új gyakorlókönyv, tesztkönyv (megoldókulccsal). Órai füzetedet vidd magaddal és olvasd át a régebbi anyagokat is, amikre esetleg már nem is emlékszel.
   

 • Telefonra, tabletre: ebook hanganyaggal, feladatokkal, németes Facebook oldalak (pl. a mi oldalunk: Tanulj németül), online tesztek, sorozatok, Youtube videók érdeklődési körödnek megfelelően, szótanuló applikációk. De ha van interneted, bármire rákereshetsz, ami érdekel, a kedvenc sztárodtól kezdve a napi hírekig – természetesen németül.
   

 • Keresd a kommunikációs lehetőségeket: külföldön próbálj meg németül kommunikálni! Még akkor se angolul, ha az könnyebben jut eszedbe. Gondold át előtte, mit akarsz mondani, a telefonod és egy online szótár vagy a Google (esetleg egy zsebszótár) nagy segítségedre lehet. Járj nyitott szemmel-füllel: keresd a német feliratokat, étlapot, csípd el németek beszélgetéseit.
   

 • Belföldön segíts a német nyelvű turistáknak, ha látod, hogy nagyon nézegetik a térképet. Kérdezd meg, tudsz-e segíteni (én sokszor keresem az ilyen lehetőségeket, hogy az angolt gyakoroljam). Nem utolsó sorban ezzel javítjuk a magyarok megítélését is a külföldiek szemében.
   

És a végére plusz egy tipp:
 

 

A rendszeresség fontosabb, mint az időtartam. Foglalkozz minden nap a némettel, még ha csak 5 percet is.

 

 

Te használod már valamelyiket a tippjeink közül? Melyiket fogod kipróbálni? Oszd meg velünk a bejegyzés alatt!
 
Kellemes, eseménydús nyarat kívánunk!
Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legfrissebb cikkek

January 2, 2019

September 6, 2018

Please reload

Archív
Please reload

Keresés címkék szerint
Please reload

Kövess minket!
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
 • Tanulj németül! facebook oldala

Honlapunkat készítette és folyamatosan karbantartja tartalmainkat: Az Adminisztrátor

2017 © Copyright - German Online Coach, Tanulj németül! ǀ email: szilvia.schirrmacher@gmail.com 

NAIH-120084/2017.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now